Skip to: Kennisconsortium Destigmatisering en sociale inclusie opgericht

Kenniscentrum Phrenos website

Kennisconsortium Destigmatisering en sociale inclusie opgericht

Haarlem, 20 april 2018

Vandaag werd tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Dolhuys te Haarlem het Kennisconsortium Destigmatisering en sociale inclusie opgericht. Het kennisconsortium biedt op landelijke schaal een infrastructuur voor kennisontwikkeling en -verspreiding over destigmatisering en sociale inclusie van mensen met psychische aandoeningen.

Waarom is dit kennisconsortium nodig?

Mensen met psychische aandoeningen hebben eeuwenlang, wereldwijd en op vele terreinen, in een nadelige positie verkeerd. Niet alleen is er de confrontatie met de eigen kwetsbaarheid, maar men kampt ook vaak met maatschappelijke barrières en negatieve reacties. Om bestaande vooroordelen weg te kunnen nemen moeten we iets doen. Ze verdwijnen niet vanzelf. In het kennisconsortium komen nu mensen uit de praktijk en de wetenschap bijeen om dit op basis van praktijkbehoefte en onderzoek te doen.

Peiling

Bij de oprichting werden de eerste resultaten bekendgemaakt van een onderzoek dat het bureau Mark Bench uitvoerde in opdracht van Kenniscentrum Phrenos. Het ging om een peiling onder 2400 mensen naar de mate van stigmatisering van mensen met een psychische aandoening en de invloed van werk, leeftijd en overlast hierop. Mensen met werk en mensen die weinig overlast veroorzaken bleken het minst gestigmatiseerd te worden. Ook bleek dat respondenten die meer wisten over psychische aandoeningen en over mensen met een psychische aandoening, minder stigmatiseerden. De resultaten bieden aanknopingspunten voor activiteiten van het Kennisconsortium Destigmatisering en sociale inclusie.

Suzan Oudejans van Kenniscentrum Phrenos: “Deze bevindingen onderstrepen dat contact en voorlichting belangrijk zijn, evenals werk hebben en het beperken van overlast. Het mooie aan deze aspecten is, dat er wat aan te doen is. Er zijn organisaties die psychische aandoeningen normaliseren zoals Samen Sterk zonder Stigma en er zijn gemeenten die veel doen aan geschikte huisvesting in de wijk. Ook op het gebied van werk zijn er successen te melden via de methode Individuele Plaatsing en Steun (IPS). De taak voor het consortium is om al deze kennis aan te vullen, te bundelen en te verspreiden zodat een psychische aandoening geen drempel meer is om mee te doen in de maatschappij.”

Wie zijn erbij betrokken?

Het Kennisconsortium Destigmatisering en sociale inclusie is een initiatief van Kenniscentrum Phrenos.
Al in een vroeg stadium was er samenwerking met Samen Sterk zonder Stigma om het kennisconsortium vorm te geven. Bij de oprichting zijn inmiddels al ruim 30 organisaties bij het kennisconsortium aangesloten, zoals cliëntenorganisaties, kenniscentra, ggz-instellingen, UWV en VNG.

 

 

Download Factsheet

Factsheet: De invloed van werk, overlast en leeftijd op de mate van stigmatisering van mensen met een psychische aandoening

Lees het verslag van de oprichtingsbijeenkomst

Back To Top